Calendis Sport: Nu sunt doar Antrenor Personal, sunt și prietenul clienților mei – Mircea Pușcaș

antrenor personal mircea puscas

Transformarea pasiunii pentru sport într-o inițiativă de antreprenoriat vocațional e o abordare din ce în ce mai frecventă pe piața prestatorilor de servicii. Și dacă sălile de fitness au reușit să convingă iubitorii de mișcare să le calce pragul, serviciile personalizate oferite de antrenori au fost următorul pas pe care clienții l-au adoptat cu foarte mare entuziasm. Dar la fel cum instituția antrenorului personal  a luat amploare cu mare priză la public și competiția pentru clienți a devenit din ce în ce mai acerbă.

Cum transformi o pasiune într-un business de succes și cum îți creezi o clientelă fidelă? Ne răspunde Mircea Pușcaș, un antrenor personal tânăr, pentru care șansa de a face carieră dintr-un hobby a fost primul pas!

Calendis: Povestește-ne despre tine și debutul tău în lumea sportului:

Am fost pasionat de sport încă de mic. La vârsta de 7 ani am început să practice karate, apoi o perioadă kickboxul iar pe la 16- 17 ani am început să dezvolt o pasiune pentru antrenamentele cu greutăți, cărora le-am rămas fidel imediat după ce am observat primele rezultate. Nu am fost atras de aria competițională din acest domeniu dar mi-am dorit mereu să practic și să acumulez cât mai multe cunoștințe din diferite discipline sportive pentru a le putea îmbina armonios într-un corp atletic și sănătos. Acesta a fost și motivul care m-a determinat să studiez Facultatea de Educație Fizică și Sport, timp în care am început să practic în parallel meseria de instructor de fitness și să învăț de la antrenori și campioni cu vechime și rezultate importante ai Clubului Universitatea Cluj.

 În prezent, îmi desfășor activitatea la sala de fitness a clubului U, de la Cluj Arena. Pot să spun că satisfacția debutului în acest domeniu a venit odată ce m-am putut raporta la pasiunea mea ca la o meserie și mai mult decât atât, un business. Cea mai mare realizare a mea din acest punct de vedere a fost tocmai această tranziție de la tras de fiare la sport ca disciplină, o disciplină pe care acum am ocazia de a o transmite mai departe și altora.

antrenor mircea puscas

Calendis: Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat de când activezi în această industrie?

Cred că în business, la fel ca în sport, provocările nu încetează să apară. E destul de greu odată ce ai intrat în joc, pentru că realizezi că pentru a-ți atinge obiectivele e nevoie de multă muncă. Dincolo de efortul fizic efectiv și de talent, vei avea rezultatele dorite doar dacă îți impui un standard de performanță și în modul în care îți gestionezi activitatea.

Cred că cea mai mare provocare pentru mine a fost să-mi dau seama cum pot să devin și un bun manager în meseria mea. Odată cu libertatea de fi propriul stăpân, activitatea de personal trainer vine și cu o doză mare de responsabilitate și presupune organizare riguroasă și un bun management al oamenilor cu care lucrezi. De la stabilirea programărilor, până la organizarea propriului calendar sau monetizarea serviciilor oferite, toate chestiunile ce țin de gestiune devin responsabilitatea ta. Practic, în sală e vorba de a-ți pune pasiunea la lucru dar atunci când ieși din sală, începe cu adevărat munca.

Calendis: Care crezi că este secretul în relația cu clienții tăi, care îi face să se întoarcă la tine?

Nu e deloc ușor. Sportul e ceva foarte personal dacă stai să te gândești la motivul pentru care oamenii apelează la un program oferit de antrenor. Fie că doresc să scape de kilogramele în plus, să adauge masa musculară sau pur și simplu să își îmbunătățească condiția fizică, clienții vin la tine cu o foarte mare nevoie de motivație și încredere. Nu știu dacă e neapărat dacă acesta este secretul, dar eu nu sunt doar antrenor personal, sunt și prietenul celor care lucrează cu mine.

Foarte mulți dintre clienți își doresc rezultate rapide atunci când încep un program fizic și devin frustrați atunci când ele întârzie să apară sau nu reușesc să scape de cele câteva sute de grame în plus foarte ușor. Eu sunt acolo să le înțeleg nevoia și să îi fac să înțeleagă care le sunt particularitățile, pașii pe care trebuie să îi urmeze și ce implică întregul proces pentru ca rezultatele să fie cele dorite dar și de durată. Pentru a-i convinge însă, trebuie să le câștig încrederea prin dedicarea mea completă.

De multe ori, antrenorul este cel care trebuie să creadă mai mult decât tine însuți în șansele tale de reușită.

antrenor personal - calendis sport

Calendis: Care este cea mai importantă trăsătură care definește un Personal Trainer?

Dedicarea. E important să le transmiți clienților tăi prin tot ceea ce faci că ești implicat într-adevăr în programul lor. Asta înseamnă să le respecți timpul, să le acorzi atenție deplină pe tot parcusul ședințelor de antrenament și să îi motivezi. Menționam mai devreme cât de greu poate fi să gestionezi de unul singur toate aspectele activității tale. Dar cred că e foarte important să fi prezent 100% atunci când lucrezi cu cineva în întregul proces și să îi monitorizezi evoluția pas cu pas.

Calendis: Cât e de profitabilă activitatea de Personal Trainer?

Când vine vorba de cifre, pentru mine contează mai degrabă cele care arată rezultatele clienților mei: mai puține kilograme, mai puțini centimetrii în talie, ș.a.m.d. De aici vine de fapt și profitul, pentru că dacă clienții mei sunt mulțumiți de rezultatele pe care le obținem împreună, mă vor recomanda mai departe iar agenda mea va vorbi de la sine.

Calendis: Care este motto-ul după care îți desfășori activitatea?

„Să fi dispus în orice moment să sacrifici ceeea ce ești pentru ceea ce vrei să devii!”

 

 

By | 2017-06-14T17:25:19+03:00 aprilie 13th, 2016|Povești Calendis|0 Comments
UA-48482636-5