Astăzi vrem să îți prezentăm un proiect foarte drag nouă, ale cărui servicii sunt recent disponibile și prin programări online: „Centrul de Recuperare MIRA”.
Clinica de Recuperare MIRA acoperă o gamă variată de terapii de la kineto pentru copii și adulți, terapie prin jocuri video, masaj medical, terapie vojta și consultații neuropediatrice, iar în curând plănuiesc să includă și terapie comportamentală și logopedie. Iar cu banii strânși din programările contra-cost asigură ședințe de recuperare sau terapie gratuite familiilor ce nu și le permit.
Dar mai multe despre ei și cum schimbă viețile oamenilor care le trec pragul zilnic ne poate spune chiar Ovidiu Drăgan, președintele asociației Un Zâmbet cu MIRA, cu care am stat puțin de vorbă.
Cui se adresează serviciile centrului de recuperare MIRA?
Ovidiu: Ne adresăm în special acelor persoane care au nevoie de ședințe de recuperare și nu își permit aceste costuri. Avem pacienți care beneficiază de gratuitatea serviciilor noastre și pacienți care plătesc, dar sumele sunt mult mai mici decât în mod normal la un centru de kinetoterapie.
Din primăvara lui 2015 de când am deschis, nu am refuzat niciun caz social care necesita recuperare și care are recomandat acest lucru de către un medic specialist.
Avem în total 23 de pacienți care nu plătesc nimic. Nu am putea să-i numim pe toți cei 23 de pacienți cazuri sociale, cel puțin nu în accepțiunea statului și a ceea ce înseamnă un caz social din punct de vedere financiar.
Toți acești pacienți suferă de afecțiuni neurologice, astfel încât terapiile vor trebui urmate pe toată perioada vieții. Pentru orice familie, chiar și pentru cele cu venituri normale, nu este un lucru deloc ușor.
Avem familii care întâmpină și greutăți temporare și atunci încercăm să-i ajutăm pentru o anumită perioadă de timp. De exemplu, avem o mămică care acum naște din nou și va trebui să continue terapia și pentru copilașul cel mare, o perioadă dificilă financiar în care noi dorim să-i ajutăm.
Dar avem și cazuri extrem de grave, atât din punct de vedere medical cât și financiar, de exemplu cazul a 2 frați în scaun rulant, cu distrofie musculară și cu speranță de viață foarte redusă, dintr-o familie cu 5 frați care locuiesc într-o singură cameră.
Avem o mămică singură cu 3 fetițe, 2 dintre ele merg la școală, niște îngerași, dar din păcate cea mică de 2,5 ani are autism sever. Vine la terapie din Aghireș de 2 ori pe săptămână.
Bineînţeles că, pe lângă ședințele de terapie, încercăm să-i ajutăm și în alte moduri. Mai adunăm haine de la prieteni, de la alți pacienți, jucării, alimente, iar când putem încercăm să-i ajutăm și cu sume mici de bani.
Câți „angajați” aveți momentan?
Ovidiu: În prezent avem 14 persoane care activează la centrul nostru, dintre care 5 kinetoterapeuți, 2 medici neurologi, 6 voluntari și un asistent social.
Câți pacienți aveți săptămânal?
Ovidiu: În mod normal avem aproximativ 20-25 de copii pe zi, un copil vine în medie de două ori pe săptămână. Săptămânal avem peste 100 de ședinte.
În loc de încheiere, iată câteva dintre impresiile familiilor care au făcut terapie la Centrul de Recuperare MIRA:
„Nora merge la centrul de terapie MIRA cu plăcere. Asta pentru mine ca mama contează foarte mult, să văd că ea se bucură când aude de Ciprian și nu plânge, ca în multe alte cazuri. Terapia MIRA pentru fetița mea de 6 ani este o recompensă, un alt mod de a se juca, nu o precepe ca pe o terapie. Jucându-se, ea face anumite lucruri pe care înainte nu le putea face. Cel mai mult îi place jocul cu ,,borcane”. Mulțumin mult pentru tot ceea ce faceți pentru noi!” – Andreea
„După 2 luni de terapie Vojta la spitalul de neurologie pediatrică, la care copilașul nu a reacționat foarte bine, am căutat alte metode de terapie mai confortabile și așa am găsit clinica “Mira” unde am sunat pentru a cere mai multe informații. Am vorbit cu dl. Ovidiu Drăgan (co-fondator și administrator al clinicii) și dialogul cu dânsul a fost unul simplu, calm, prietenos, în care am simțit interesul său pentru copilaș. Am stabilit o primă întâlnire, în care a avut loc evaluarea copilului pentru a vedea ce anume trebuie corectat/stimulat, ocazie cu care l-am întâlnit pe dl. kinetoterapeut Ciprian cu care lucrăm și acum.
M-am bucurat enorm să întâlnesc și la clinica „Un zâmbet cu MIRA” atmosfera calmă, destinsă și același interes din partea angajaților. Totodată, seriozitatea și profesionalismul au contat foarte mult în alegerea pe care am făcut-o. Terapia aleasă de dl. Ciprian a fost una prin joacă și a dat rezultate pozitive într-un timp relativ scurt. În plus a fost acceptată ușor de copil: dacă la Vojta plângea fără încetare de la început până la sfârșit, fie acasă, fie la spital, aici s-a acomodat repede, este vesel și ia totul chiar ca pe-o joacă care în realitate îl ajută foarte mult la recuperare. Contează, de asemenea, răbdarea în această muncă, mai ales că cei mici simt foarte bine starea celor din jur. Îi sunt foarte recunoscătoare d-lui Ciprian pentru tot ce a facut până acum și îl recomand cu dragă inimă celor interesați. Am întâlnit-o și pe d-ra Andreea cu care am facut o ședință și pe dl. Norbert care a asistat la ședinte alături de dl. Ciprian. Și despre dânșii nu am decât cuvinte de laudă și mult respect pentru ceea ce fac. Sunt sigură, de altfel, că toți cei implicați în activitatea acestei clinici sunt oameni în adevăratul sens al cuvântului.” – Mihaela
Clinica de Recuperare MIRA oferă servicii de kinetoterapie pentru copii și adulți, masaj medical, terapie vojta, terapie prin jocuri video și consultații neuropediatrice, iar cu banii strânși asigură ședințe de terapie și recuperare gratuite familiilor ce nu și le permit.
Așa că, dacă știi pe cineva care are nevoie de unul dintre serviciile menționate anterior, nu ezita să le recomanzi să-și facă o programare la clinică chiar azi.